5 ühes: nüüd hommikupaberi ja tualettpaberiga

5 ühes: nüüd hommikupaberi ja tualettpaberiga

Mäletate, 90ndatel oli see 3 in 1 kohvireklaam: kõigepealt jälitavad lehmad indiaanlast, seejärel indiaanlased lehma?

Kui keegi ei mäleta, siis see oli kõige tavalisem lahustuv kohv, millesse oli lisatud koort ja suhkrut. Müüa ühekordselt kasutatavaid kotikesi. Ilmselt leiab kuskilt tanklatest. Ja reklaam edendas mugavat ja kompaktset lahendust igas olukorras. Ja tööl ja matkal, ja kodus ja rongis.

"Suhkur, koor, kohv on normaalsed – see on McCoffee harmoonia." Väga kleepuv reklaam, mida me Evaga siiani mäletame.

Toote idee oli koostisosade ideaalses vahekorras, mis meeldis täpselt enamiku kasutajate harjumustele. Turundajad on teada saanud, et paljud on seganud koledat lahustuvat kohvi piima ja suhkruga. Seetõttu määrati kohvi ja koore ideaalne vahekord ning valati isegi liiv suhkrut. Jääb ainult vee kogust reguleerida. Kes armastab “tugevat”, valas vähem, kes “nõrgemat”, valas liumäega. Üks jook tappis kõik jänesed. Automatiseeritud kohvi valmistamise protsess, jättes alles ainult veevoolu regulaatori.

Sel ajal oli toode revolutsiooniline. Iga endast lugupidav kontor ostis McCoffeed kilogrammides ja olulisi läbirääkimisi partneritega peeti ainult lahustuv kohv laual. Nüüd, mitu aastakümmet hiljem, vaatame irooniaga mineviku harjumusi ja mõistame, et sellises koormas polnud midagi muud peale mugavuse ja kohvilõhna. On isegi olnud anekdoote, et uus McCoffee 5-in-1 sisaldab nii hommiku- kui ka tualettpaberit.

Teine laine

Kas mäletate, mis oli järgmine samm kohvi arengus? Niinimetatud "teine ​​laine" on läinud. Aastakümneid pärast seda, kui lahustuv kohv jõudis rindejoonele, on jaemüügimaailm hakanud õppima, et kohv ei kasva tegelikult puudel kaunades. See on valmistatud kohviubadest, mis tuleb seejärel jahvatada ja valada keeva veega.

Paljud valavad endiselt keeva vett, mis on tõesti üks parimaid viise kohvi valmistamiseks. Paljud teised “teise laine” tipus järgisid Itaalia espressogurmaanide eeskuju: Starbucks, Tim Hortons, Costa Coffee jt. Teisisõnu ostsid nad endale espressomasinad.

Automaatsete kohvimasinate leiutajad arvutasid kõik ülitäpselt välja. Jahvatatud kohv kaotas kiiresti jahvatatud kohviubadele, kuid jahvatamise, tampimise ja puhastamisega seotud sebimine tekitas kasutajate meeltes kaost ja raskendas globaalset laienemist. Vajasime kiiret ja elegantset lahendust, mis teeks espresso valmistamise võimalikult lihtsaks.

Masin andis tarbijale kõik ühes (tere McCoffee): premium-tunde (premium-kohvimasinate maksumus on endiselt 1000-2000 euro tasemel), autentsuse tunde (jookide jaoks tuli osta ehtsad kohvioad ) ja automatiseerinud ka espresso valmistamise protsessi. Selline kohvimasin ise mõõtis kohvi kogust, jahvatas ise, rammis, lasi ise vett maha. Tundub, et kõik on korras.

Midagi läks valesti

Tõelise itaalia espressoga tuttavaid ei üllata tõsiasi, et itaallased joovad 7-10 tassi päevas ilma tervist kahjustamata. Kas sa tead, miks? Sest nad järgivad täpseid proportsioone, mis on muutnud selle Itaalia joogi tõeliseks maailmapärandiks. See kohv sisaldab espressos maksimaalselt seda, mis sulle nii väga meeldib, ja minimaalselt kofeiini, mis on tugevalt seotud kohvi kogusega.

Itaalia espresso on ennekõike kohvi ja vee täpne vahekord tassis. Teiseks kohvi enda jahvatamine. Rõhk võimaldab sellist jooki saada vaid suhteliselt kiiresti. Inglise keele oskajad saavad lugeda Itaalia esmaklassiliste kohviseadmete tootja La Marzocco baristade juhendit Austraalia turule (üks arenenumaid kohviturge maailmas).

Itaalia kohvinomenklatuuri lihtnumbrite keeles:

  • “ristretto” osakaal on 1:2, mis tähendab, et kui laadite 1 grammi jahvatatud ube, saate väljundis 2 grammi kohvi. Itaalia kohvikute traditsioonilise kohvi kaaluga 7-8 grammi portsjoni kohta räägime 15-16 grammist kohvi tassis (mitte maht milliliitrites, vaid kaal).
  • "espresso" osakaal on 1: 3, mis tähendab, et väljundis saate tassi 21-25 grammi kohvi.
  • “lungo” osakaal on 1:4, mis tähendab 30-35 grammi kohvi tassis.

Osakaal võib varieeruda olenevalt oa päritolust ja röstimisastmest, mis mõjutab selle poorsust ja seega ka kohvimasina rõhku ning liigse vedelikuga välja uhutud tanniinide hulka. Kuid selle näite jaoks fikseerime ainult kaks ülimalt tähtsat parameetrit: suhteliselt väike kogus vett ja antud väinale vastav tera jahvatusprofiil. Muid parameetreid, nagu vee TDS, rõhk, röstimine, teravilja päritolu, me ei puuduta.

Seega, kui tuled Itaalia kohvikusse värskele kohvile, mille tarvis barista pool aastat kätt treenis, et tampimisel täpselt 20 kg temperat sarvele panna, siis ei teagi, et kohvimasin, veski, barista, teravilja ja selle röstimisaste on seatud valmistama ainult ühte tüüpi kohvi – espressot, mis kaalub 10–14 grammi koonuses ja 35–45 grammi väljapääsu juures.

Kogu selle varustuse ja koolituse peale kulub tavalisel kohvikul Euroopas keskmiselt 30 000 eurot. Ainult selleks, et ikka ja jälle valmistada üht tüüpi jooki – itaalia espressot.

Nüüd saab selgeks, miks automaatsest kohvimasinast on saanud kohvimaailma suur profanatsioon? Sest "lahenduse" armastajad hakkasid ämbritega jooma klassikalist Itaalia espressot. Ja süüdistasid igal võimalikul moel tootjaid, et nad ei ostnud 1500 euro eest kohviube ja Jura kohvimasinat, kui nad ei suutnud oma raha eest maksimaalset kohvi välja pigistada. Teate ju küll seda stsenaariumi, kui üks pereliige keerab voolusätted maksimumile, kohvikoguse miinimumile, nii et ta kallab 200 ml tassi ja on üllatunud, et kohv on mõru. Kui teine ​​järgmisena paneb kohvi maksimumi, lekib minimaalselt, kuid saab kohvikoogi ja musta leiva maitse. Lahenduse universaalsuse tagajärjed.

Sa juhid kapsliga, tagasi sa ei naase

Seda seetõttu, et automaatset kohvimasinat ei kasutata espresso valmistamiseks, vaid jahvatatud kohviubade valmistamiseks surveveega. See kõlab nagu 1000 eurot maksva "keeva vee tassis" premium versioon, kuid see on tõsi. Isegi 20-30-eurone geiserkohvimasin muudab kohvi palju maitsvamaks ja kestab 100 aastat kauem.

Kohvile ei meeldi mitmekülgsus, kohvile meeldib stabiilsus ja konsistents:

  • Kui sulle meeldivad suured portsud musta kohvi, siis MoccaMaster tuleb kasuks 350 euro eest. Espresso ei oska süüa teha. Ei saa kohvi jahvatada. Kuid see primitiivne ja mitte universaalne disain valmistab maailma parimat tilgutavat kohvi.
  • Kui sulle meeldib kange must kohv itaalia stiilis, siis läheb vaja Bialetti geiserkohvimasinat hinnaga 30 eurot. Espresso ei oska süüa teha. Ei saa kohvi jahvatada. Kuid see on odav ja teeb pidevalt maitsvat kohvi mis tahes jahvatatud Itaalia segust (link).
  • Kui armastad espressot, aga pole valmis kodutehnikale (jaanileivamasin + veski) 6000 eurot välja käima, siis tuleb kasuks kapselkohvimasin. Ei saa valmistada suuri portsjoneid. Ei saa kohvi jahvatada. Kuid see on odav, muutub kiiresti ja teeb aeg-ajalt täiuslikke Itaalia espressot.

Küsimus: milleks siis automaatset kohvimasinat vaja? See nõuab ju täpseid seadistusi, sealne veski on universaalne nii lungole kui ka ristrettole, kohvi hoitakse seal lahtises punkris ja oksüdeerub pidevalt, tehakse espresso jaoks, aga laiali valgub suuri koguseid. Meie kogemuse põhjal - ilu, prestiiži, äripartnerite jaoks. Ja ka sellepärast, et poemüüja ütles, et see on 5-in-1 cappuccino, hommikulehe jne. No saate aru.

Enda jaoks kasutavad nad enamasti odavaid Nespresso või Lavazza A Modo Mio kohvimasinaid, mida pole kahju iga kahe aasta tagant vahetada, kuid mis toodavad järjepidevalt maitsvat espressot. Kohvijookide armastajad kasutavad Dolce Gusto’t, mida pole samuti kahju iga kahe aasta tagant vahetada. Kohvimasin ei ole investeering, see on barista kohvi valmistamiseks. Ja nagu iga barista puhul, ei maksa te mitte välimuse, vaid tulemuse eest tassis. Üks meie klient tuli kunagi teravilja ostma, aga ta proovis Nespresso espressot. Ja siis ostsin meilt 140 kapslit komplektis ... ja läksin Euronicsist Nespresso kohvimasinat ostma.

Mõned numbrid

Automaatsete kohvimasinate uuendused põhinevad mehaaniliste protsesside automatiseerimisel, kuid neil on vähe ühist kohvioaga. Seetõttu on põhikulu kohvimasinas endas. Vastupidi, kapslites seisneb peamine uuendus just teravilja valmistamises kapslis, et valmistada kõige õigem ja mugavam. Seetõttu töötab masin ainult pumbana rõhu all oleva vee pumpamiseks.

Muide, kas soovite kahe põhilise kohvimasina võrdlevat analüüsi?

 

  • turu keskmine JURA E8 automaatne kohvimasin, mis on osutunud tõeliselt heaks valikuks (mõni võib ka mitte nõustuda) turu keskmise tööhobuse Nespresso Essenza Mini vastu.
  • hind erineb rohkem kui x10 korda
  • ja nüüd uuendused: JURA kohvimasin müüb JURA kohvimasinat ennast 15-baarise rõhuga; Nespresso kohvimasin müüb aga tehnoloogiat, mille kohaselt saab 5,5 g jahvatatud kohvist spetsiaalses kapslis rõhul 19 baari ilma maitse- ja kvaliteedikaotuseta sama koguse kohvi kui 16 g kohvist JURAs ( Lisateavet kohvi nähtuse kohta kapslites artiklis - link)
  • kui ostate maitsvat Itaalia röstitud kohvi ehtsate itaalia espressoubade jaoks JURA jaoks (Gimoka Armonioso, 55/45, keskmise röstiga) hinnaga 11,35 eurot 1 kg kohta versus Gimoka Cremoso (50/50, keskmise röstiga) Nespresso jaoks hinnaga 2,25 eurot 10 kapsli kohta , siis kõik üksikasjad välja jättes maksate oma automaatse kohvimasina tagasi 23 aasta pärast

Olgu, mängime ebaausalt ja mängime koos masinate meeskonnaga (väljad, kus mängime, on roheliselt varjutatud):

Comparison DeLonghi vs Nespresso

  • Oletame, et otsustate osta DeLonghilt odava 500-eurose versiooni
    ja kasuta kohvi mitte 16 gr, vaid 13 gr. Vaevalt vähem, kuna jutt käib espressost ja automaatsed kohvimasinad vajavad jämedamat jahvatust, s.t.
  • alla 13 gr ei õnnestu sul kuidagi
  • Nespresso jaoks kasutame esmaklassilisi alumiiniumkapsleid Gimoka Ristretto All Collection hinnaga 2,95 eurot paki kohta
  • ja kõige selle juures peate regulaarselt jooma kolm tassi päevas, et algtaseme automaatsesse kohvimasinasse tehtud investeeringud tasuksid tagasi alles 2 aasta pärast, mis nõuab siiski kohandamist, et jõuda kapselkohvi kvaliteedile lähemale.

Järeldus

Natuke teooriat ja mõned numbrid – ülejäänu on teie enda otsustada. Asjaolu, et espresso asutajatel – itaallastel – on kapslitehnoloogial kasvanud juba terve põlvkond kohvisõpru, räägib palju.

Kui te pole veel otsustanud kohvimasinat osta, siis mõelge, mida täpselt vajate: ilusat köögiseadet 1000 euro eest või maitsvat espressot ilma enammakseteta järgmiseks 3-4 aastaks. Ja me pakume teile maitsvat Itaalia espressot piisava raha eest iga kohvimasina jaoks.

Boonus

Inglise keele oskajatele arutleb James Hoffman 10 minutit automaatsete kohvimasinate seadistuste teemal – link.

Aja säästmiseks toimige järgmiselt.

  • automaatsete kohvimasinate puhul peaks jahvatamine olema jämedam, vastasel juhul on võimatu kohvi "kuklit" tampida ja saavutada ebaühtlase kihi puudumine
  • kui jahvatate võimalikult peeneks, ei lase pruulimisgrupi eelvalmistamise puudumine vett läbi peenjahvatuse. Ja selle tulemusel läheb vesi "kukli" ümber ja te ei saa 100% ekstraheerimist. Selline kohv on alaekstraktne, lahja, kuid samas mõrkjas, võib-olla isegi maalähedase suitsumaitsega. Reeglina juhtub see siis, kui seate jahvatuse liiga peeneks ja proovite kanget kohvi püüdes võimalikult palju vedelikku välja valada – viga.
  • automaatne kohvimasin ei anna teile kunagi tõelist espressot mitmete tegurite tõttu, nagu ebapiisavalt peen jahvatus ja vedeliku kogus väljalaskeavas (vähemalt 1:4). Kohv on suure tõenäosusega kange, nagu geiserkohvimasina puhul, kuid see ei ole sama espresso. Maksimaalne, mida saate... on kohvikapslite kvaliteet.
Back to blog