Caffé Pompeii

Caffé Pompeii

Kümme aastat tagasi õppisin Lõuna-Austraalias Adelaide'i ülikoolis magistrikraadi. Kultuuridevahelise kommunikatsiooni professor esitas seejärel hea küsimuse: kui saaksite enda kohta ausa ülevaate, kas soovite seda kuulda: positiivset või negatiivset?

Sel hetkel lõi valdav enamus õpilasi käega ja võistles omavahel, et hõisata, et tagasiside peaks olema positiivne, et ainult positiivne tagasiside näitab, et oled õigel teel, et tuleb nooremat põlvkonda julgustada ja nii edasi ja nii edasi. Professor pani ootusärevalt käed rinnale ega teinud häält. Mõne minuti pärast valitses publiku hulgas piinlik vaikus. Mõne sekundi pärast kostis vaevukuuldav "Mis mõte on? ...".

Just sel hetkel ärkas meie professor:

- Areneda.
- Kui kuulete enda kohta positiivset tagasisidet, pole see teile kasulik. Kriitika on meie jaoks määrav. Ainult tema aitab astuda eluteel järgmise sammu. Seetõttu on sellise ülevaate seisukohalt parem olla kindel kaotaja kui tinglikult õnnelik inimene.
- Miks sa nii arvad?
- Sest tavapäraselt õnnelikud inimesed ei tea kunagi, mis teeb nad edukaks. Ja üks aus kriitiline arvustus annab kindlasti kaotajale teada, mida mitte teha.

Hämmastav kohv Pompeist

Mind inspireeris seda märkust kirjutama väike kohvifirma Lõuna-Itaalias Napoli lähedal asuvast Vana-Rooma linnast Pompeiist. Nädal tagasi saime neilt kohvinäidised ja testisime neid aktiivselt kõikidel saadaolevatel kohvimasinatel.

Kuigi meile meeldisid väga Nespresso kapslid (mõned suuremad, mõned väiksemad), siis Dolce Gusto kapslid olid absoluutne flopp.

Alustuseks ei jõudnud ma kohe kohvi enda juurde. Esimene kapsel lihtsalt plahvatas väinas ja sõitis läbi põhimehhanismi. Ma ei suutnud kindlaks teha, mis viga oli, nii et otsustasin veel ühe ära visata. Ja jälle ebaõnnestumine. Kapsel susises, kook hakkas tassi kukkuma, kohv oli rikutud.

Kirjutasin kohe kohvikusse ja kurtsin väina ebaõnnestumise üle. Mille peale kohviinimesed vastasid mulle: "Kui palju vett sa kapslist läbi kallate?"

Vastasin, et nagu Dolce Gusto jaoks sobivate kapslite puhul peabki olema, valan 35-40 ml.

Cafe Pompei peatehnoloog saatis mulle pika kommentaari, milles selgitas, et puidust röstitud Napoli kohv, mille nad meile saatsid, ei ole kohv kõigile. Sellist kohvi juuakse spetsiaalses jahvatuses, mille maht ei ületa 25 ml Dolce Gusto standardi kapsli kohta. Ainult sel juhul saab kohv täielikult avaneda.

Kõik ettevõtte tehnoloogilised protsessid on ette valmistatud selleks, et kapslis olev kohv annaks täielikult tagasi oma ainulaadsed omadused. Puidust praad, mille poolest Napoli on kuulus, India ja Uganda (pole Vietnami) esmaklassilised Robusta sordid ja loomulikult erakordselt tume röst. Sellisel teral oli oma eripära: segu peensused määrasid jahvatamise õrnuse, mis ei võimaldanud kõrget rõhku kapslis hoida teatud aja jooksul kauem.

Tehnoloogid on välja arvutanud, et kohv võib olla kas erakordselt maitsev, kuid välja voolata vaid 25 ml mahus. Või valada kuni 150 ml mahuni, kuid maitseb nagu tõrv.

Minuga juhtus nii: kõik rikutud kapslid voolasid liiga kaua maha. Seetõttu ummistas peenlihvimine augu täielikult ja mõne sekundi pärast hakkas see pealae kapsli küljest lahti rebima. Aga mis siis, kui valate välja täpselt 25 ml, kui rõhk pole veel kapslit purustanud? ..

Oh Pompei! See oli maitsev 25 ml ristretto tumedal puitunud robusta röstil. Esimene tunne on, et jood tavalist espressot, kuid alles pärast kõigi retseptorite aktiveerimist saad aru, et see pole midagi muud kui naturaalne tume šokolaad. Nagu Lind 99% kohvitassis sulanud. Ja kohe asendub šokolaadi maitse ploomide maitsega, jättes unustamatu tunde, mida kirjeldavad sõnad “Mis see oli?! Anna mulle rohkem!"

...unustamatu tunne, mida kirjeldavad täpselt sõnad “Mis see oli?! Anna mulle rohkem!"

Ja ma tegin kohe uue ampsu. Muidugi asjata, nagu hiljem aru sain. Ka teist oli raske piirata – kohv oli imeline. Soovitan seda kõigile 100% araabika vabandajatele siiralt: ka robusta võib olla maitsev.

Mida ma tänu Pompei kohvikule aru sain:

  1. Kohv ei ole universaalne toode. Nagu viskigi, pole kedagi, kes seda ei armastaks – on vaid inimesed, kes pole veel oma sorti leidnud. Seetõttu ei saa teatud sort, segu, praad ja väina tüüp enamuse maitsele meeldida. Kui jah, siis me ei räägi mitte kõige maitsvamatest nišisortidest, vaid Vietnami pop-lahendusest.
  2. Robusta on ka kohv! Täis pop-artikleid Internetis ja James Hoffmanni heategevusblogisid, kuid sellegipoolest on tal fännide armee, keda jälestab skandinaavlaste Pauligi ja Lofbergide hape. Meil on just selline hapukas ja maitsev itaalia kohv.
  3. Mis toob mind kolmanda punktini: kui leiate maitsva segu teatud röstis, teatud tüüpi jahvatuse ja vooluga, peate sellest kohvist kinni haarama ja mitte kunagi laskma sellel minna. Nii et tulge meie müügisalongi, proovige seda ja leidke oma segu. Ja me rõõmustame teid tasuta kohaletoimetamise ja kvaliteetse teenindusega.

    P.S. Täname Sandra B-d Google'i arvustuse eest. Nüüd teame kindlalt, et nagu Pompei kohviku puhul, ei ole kohvi kõigile.

    Tagasi blogisse